Βάσω Τσέκα - "Μάγισσες" - Έκθεση συλλεκτικών βιβλίων και ζωγραφικής. 

2024-04-08

Το Διεθνές Μαραθώνιο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, στο πλαίσιο του θεσμού «Κύκλος Παρουσιάσεων 2023-2024», με υπερηφάνεια υποδέχεται την πολύ σημαντική εικαστική δημιουργό Βάσω Τσέκα. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τόσο η θεματική ενότητα συλλεκτικών βιβλίων «Μάγισσες» όσο και μία ενότητα ζωγραφικών έργων της ίδιας θεματολογίας. Μετά από πολύχρονη δημιουργική διαδρομή στο χώρο της ζωγραφικής το ενδιαφέρον της στράφηκε προς το «Βιβλίο του καλλιτέχνη». Οι δημιουργίες της βασίζονται στο διάλογο ανάμεσα στις εμπειρίες από τη ζωή της ως εικαστικού και στο κείμενο, ανέκδοτο, χειρόγραφο και πάντα αυτόγραφο. Μετά την έκθεση στο Μουσείο Bibliotheca Wittockiana,το 2011, ο αξέχαστος Michel Wittock έριξε την ιδέα να οργανωθεί μία έκθεση με τη συμμετοχή πολλών συνεργατών συγγραφέων γύρω από την θεματική «Μάγισσες». Για την ίδια, η «Μάγισσα» εκφράζει τη συμβολή της αυταπάτης και της σαγήνης που απορρέουν από το υπερφυσικό στοιχείο και τη ζωτική δύναμη της φύσης. Το σχέδιο αυτό κάλυψε πολλά έτη εργασίας και απόκτησε διεθνείς διαστάσεις (Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα).

Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου, Ζωγράφος & Καλλιτεχνικός Διευθυντής Διεθνούς Μαραθωνίου Κέντρου Εικαστικών Τεχνών.

Ο συγγραφέας Ζαχαρίας Σώκος σημειώνει:

''Στην τέχνη είναι δύσκολο να πεις οτιδήποτε που να είναι τόσο εύστοχο όσο να μην πεις τίποτα'' έχει επισημάνει ο Λούντβιχ Βιτγκενστάϊν. Οι εικαστικές προσεγγίσεις της Βάσως Τσέκα αντιπαρέρχονται, την εύστοχη αναφορά του Αυστριακού φιλοσόφου, δεδομένου ότι στηρίζονται στα αισθήματα και τις εντυπώσεις που προκαλούν οι φόρμες, οι σκιές και κυρίως τα χρώματα και οι αρμονικές ή δυσαρμονικές δυναμικές συσχετίσεις τους που αισθάνεσαι από τα σημαίνοντα και τα σημαινόμενά τους.

Η ζωγραφική της δημιουργού έχει το προνόμιο να μην είναι υποχρεωμένη να εξηγεί, αφήνοντας χώρο στον θεατή - αναγνώστη.

Η καλλιτέχνης, σε μια μη εικονιστική ζωγραφική, αναμειγνύοντας ιμπρεσιονιστικά χαρακτηριστικά και στοιχεία αφηρημένης τέχνης, δημιουργεί συνθέσεις εξαιρετικής αμεσότητας και αισθητικής.

Η Βάσω Τσέκα, αυτό το είδος, θα λέγαμε, νέου αφαιρετικού συμβολισμού, το εφαρμόζει με απαράμιλλο τρόπο και στα πρωτότυπα χειρόγραφα βιβλία που παρουσιάζει στην έκθεση. Πρόκειται για μοναδικά βιβλία που έχει συγγράψει και υπογράψει ο συγγραφέας και σε έναν γόνιμο διάλογο κειμένου - σχεδίου ολοκληρώνει εικαστικά η ζωγράφος.

Το αποτέλεσμα θεωρώ ότι δικαιώνει πολλαπλώς τον μόχθο των δημιουργών και την προσοχή των επισκεπτών της έκθεσης."