« Αναφορά στον Γκρέκο » του Νίκου Καζαντζάκη 

Έκθεση ζωγραφικής – Παρουσίαση βιβλίου

21 Οκτωβρίου - 4 Νοεμβρίου 2023 


Με αφορμή την επετειακή συμπλήρωση των 140 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, Νίκου Καζαντζάκη, το Διεθνές Μαραθώνιο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών ΔΙ.ΜΑ.ΚΕ.Τ. σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο ΔΙΟΠΤΡΑ, παρουσίασαν έναν εξαιρετικό πολιτιστικό προορισμό. Αυτή η εκδήλωση, η οποία είχε ως κεντρικό θέμα το αριστούργημα "Αναφορά στον Γκρέκο", ανέδειξε τον συνδυασμό της λογοτεχνίας και της τέχνης με μοναδικό τρόπο και στόχευσε να απεικονίσει την πολυπολιτισμική κληρονομιά και το πνεύμα των δύο μεγάλων καλλιτεχνών.

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο του Νίκου Καζαντζάκη και του ζωγράφου Ελ Γκρέκο (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος) μέσα από έναν συναρπαστικό συνδυασμό λογοτεχνίας και ζωγραφικής.  Την ημέρα των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε θεατρικό δρώμενο αφήγησης από την ποιήτρια Βίκυ Κατσαρού και τον ηθοποιό Δημήτρης Κατσίμπα, που μετά την μεγάλη αποδοχή από το κοινό, επαναλήφθηκε λίγες μέρες αργότερα..

Η ομαδική έκθεση αποτελείτο από μια εντυπωσιακή συλλογή έργων σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων που εμπνεύστηκαν από την «Αναφορά στον Γκρέκο». Συμμετείχαν οι: Αχιλλέας Αϊβάζογλου, Κάτια Βαρβάκη, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Γιάννης Κούτρικας, Φίλιππος Κούτρικας, Αθηνά Λατινοπούλου, Κατερίνα Μαρούδα, Βαγγέλης Ρήνας, Νίκος Στρατάκης, Λένα Τριαντογιάννη, Ιφιγένεια Χριστοδουλίδου.


 « Η τοπιογραφία της ελιάς » 

Μαρίνα Αναστασοπούλου

Έκθεση ζωγραφικής 

 21 Ιουλίου - 14 Αυγούστου 2023 


Στα πλαίσια προβολής και ανάδειξης νέων αξιόλογων καλλιτεχνών που έχει θέσει το Διεθνές Μαραθώνιο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, παρουσίασαν την Μαρίνα Αναστασοπούλου με μια σειρά "τοπιογραφιών" της με θέμα κυρίως την Ελιά. Με εξαιρετικό σχέδιο και εμπνευσμένη χρωματική διαχείριση, η ζωγράφος μας έδωσε έργα που διακρίθηκαν για την πηγαιότητα και την ευαισθησία τους."Αμφιαράειο – Θεραπεία Ψυχής με την Ζωγραφική

-15 Ιουλίου 2023

Τα έργα της έκθεσης που εκτέθηκαν φιλοτεχνήθηκαν στο 3ο Συμπόσιο Ζωγραφικής που πραγματοποιήθηκε στον Αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαράειου. Οι Καλλιτέχνες στα έργα τους, μας ταξίδεψαν στον χώρο και στον χρόνο. Στον Ιερό χώρο του μαντείου αφιερωμένο στον μυθικό ήρωα, μάντη και θεραπευτή Αμφιάραο που κατασκευάστηκε περί τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. στην περιοχή του Ωρωπού.

Συμμετείχαν:

Jane Karamitsopoulos, Raluca Lupu, Κική Αρκά, Βασίλης Βλάχος, Ράνια Μουρελάτου, Ζακλίν Ντονούχιου-Ναδαλή, Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου, Ελένη Παπαδημητρίου, Βάσω Κιάμου Παναγιωτουνάκου, Μαρία Πολύζου, Ευαγγελία Πρέκα, Μίνα Σπηλιοπούλου, Κατιάνα Στρατηγίου. Καίτη Τσαβαρή, Ρένα Φασουλή, Μαρίνα Φωκά,« Διά γυναικός πηγάζει τα κρείττω » 

 10 Ιουνίου 2023

Με αφορμή την ρήση της Κασσιανής « Διά γυναικός πηγάζει τα κρείττω » στο διάλογο της με τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, σκοπός της εικαστικής συνεύρεσης των εννέα γυναικών δημιουργών ήταν να καταδείξει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην πορεία για έναν πιο όμορφο, αρμονικό και δυναμικό κόσμο, η γυναικεία προσέγγιση μέσω της ανώτερης ποιοτικά Τέχνη. 

Συμμετείχαν οι: Κάτια Βαρβάκη, Αγγέλικα Κοροβέση, Μαρία Κτιστοπούλου, Αθηνά Λατινοπούλου, Κατερίνα Μαρούδα, Λίλα Παπούλα, Λένα Τριαντογιάννη, Βασιλική Φίλου, Gilda Frumkin


Εγκαίνια Χώρου Τέχνης  

  22 Απριλίου 2023

Οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τους σκοπούς και τα επιμορφωτικά εκπαιδευτικά προγράμματα του κέντρου και θαύμασαν αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής πολλών από τους αξιόλογους εικαστικούς που συνδράμουν και υποστηρίζουν το νέο αυτό συλλογικό τόλμημα.